T O P
  • By -

TheLittleJohn

Που να δουν τους γιατρούς και τους επενδυτές του tiktok


gigigis

Το άρθρο είναι μεταφρασμένο από κάποιο ξένο ειδησιογραφικό πρακτορίο. Εχει και στην Ελλάδα ψέκες με κανάλια στο Youtube που βγάζουν χρήματα από την παραπληροφόριση. [Πάρε παράδειγμα με τον Τζων Σώντερς και με προσκεκλημένη την Εύη Κιαγιά](https://www.reddit.com/r/greece/comments/qj1dlh/%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1_%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B5_%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1_%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B9_%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9_%CE%BD%CE%B1_%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B5_%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF/). Μπορείς να βρεις το κανάλι εύκολα στο Youtube. Μετά από αυτό, η Εύη Κιαγιά έχει ημερήρια εκπομπή στο FocusFM (ακόμα πιο ψέκες).


Thomas__GR

Προφανώς στο YouTube, όπως και σε όλες τις πλατφόρμες (Facebook Instagram Twitter TikTok) έχει την ελευθερία ο καθένας να γράψει ό,τι θέλει χωρίς ευθύνη την πλατφόρμας. Θα υπάρξουν λοιπόν 100% και τσαρλατάνοι. Η ανάγκη για τους περιβόητους "fact checkers" όμως από που προέκυψε;; Έχει το Facebook, και η απορία μας είναι γιατί να μην έχει και το YouTube; Εδώ τα κανάλια που παίρνουν κρατικές συχνότητες (και δεν πληρώνουν για 50 χρόνια ξέρω γω) κάνουν τον ορισμό της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, και θα φοβηθούμε για τόση παραπληροφόρηση από το YouTube ώστε να τους επιβάλουμε και "fact checkers";;


GlueR

Το ότι το YouTube δεν έχει fact checkers είναι το πρόβλημα και αυτό σχολιάζει το άρθρο. Για να σου εξηγήσω την χρησιμότητα ανεξάρτητων οργανισμών που κάνουν αυτή τη δουλειά (άσχετα αν αυτούς που έχουμε εσύ τους θεωρείς ή όχι ανεξάρτητους ή αξιόπιστους), σκέψου ένα απλό χοντροκομένο παράδειγμα. Για μια ψευδή είδηση, ένας άνθρωπος έχει ξοδέψει 20 λεπτά για να την γράψει και να την δημοσιεύσει, γιατί από τη στιγμή που είναι ψευδής, ούτε πηγές υπάρχουν, ούτε διασταύρωση, ούτε αναζήτηση, ούτε τίποτα. Έστω ότι την βλέπουν (μόλις) 1000 άνθρωποι. Ο καθένας από αυτούς θα πρέπει να ξοδέψει 10 λεπτά για να ελέγξει αν ισχύει, αν και η αλήθεια είναι ότι συνήθως η σωστή διασταύρωση παίρνει πολλή περισσότερη ώρα. Αυτό είναι 10,000 λεπτά, ήτοι 167 ωφέλιμες ώρες (εργατοώρες). Ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός ελέγχου θα αναθέσει σε ένα άτομο να ελέγξει την είδηση και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να κατέβει, καθώς και να γράψει άρθρο κατάρριψής του. Σε αυτόν θα πάρει 1-3 ώρες. Σίγουρα 1-3 ώρες δουλειάς για κάθε παπάτζα του εικοσάλεπτου που γράφεται στο διαδίκτυο είναι χαμένος χρόνος, αλλά είναι σίγουρα πολύ λιγότερος από τις 150-200 ώρες ή ανάλογα τη δημοφιλία της είδησης ακόμα και χιλιάδες ωρών που απαιτείται να δαπανηθούν από ανθρώπους που δεν εξειδικεύονται έτσι κι αλλιώς στην δημοσιογραφία και στην διασταύρωση πηγών. Τώρα για το θέμα αν τα Ellinika Hoaxes είναι ή δεν είναι αξιόπιστο, γιατί 9 στις 10 φορές στην Ελλάδα τα παράπονα αφορούν σε αυτούς. Όλοι οι οργανισμοί που κάνουν αυτή τη δουλειά παγκοσμίως στοχοποιούνται από μέσα ή άτομα που θίγονται, πράγμα απολύτως αναμενόμενο, είτε πρόκειται για ΜΜΕ που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, είτε άτομα, χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, πολιτικοί κλπ. Αυτό είναι απόλυτα λογικό. Όταν κάποιος διασπείρει ψεύδη, πόσο δύσκολο μπορεί να του είναι να διασπείρει ψεύδη και για αυτόν που τον "έπιασε"; Πάρε το παράδειγμα πάνω. Είναι πανεύκολο. Έτσι ακούγονται πολλά για κρυφές χρηματοδοτήσεις, πολιτικές ταυτότητες κ.α. Η αλήθεια είναι ότι οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν υπό την εποπτεία του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Ενημέρωσης (International Fact-Checking Network) και υποχρεούνται στην διαφάνεια σε σχέση με το προσωπικό τους, την χρηματοδότησή τους και τις διαδικασίες τους. Προφανώς δε θα είναι τα αποτελέσματά τους πάντα 100% σωστά και απολύτως αντικειμενικά, αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο, αλλά θα έχουν πάντα εφαρμόσει υψηλότερα πρότυπα για την διασταύρωση πληροφοριών από αυτούς που ελέγχουν. Να θυμάσαι ότι όταν λέμε ότι κάποιος είναι αξιόπιστος, δεν εννοούμε ότι έχει το αλάθητο. Εννοούμε ότι δίνει μεγαλύτερο βάρος στο να μη πει/γράψει κάτι λάθος από τους άλλους. Περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία που εφαρμόζει το Ellinika Hoaxes μπορείς να βρεις [σε αυτή τη σελίδα](https://www.ellinikahoaxes.gr/transparency-and-methodology/).